Indul a versenyszezon, jönnek az infók ahogy ígértük!

EXCA – MAGYARORSZÁG 2015-s RENDELKEZÉSEK

 

Versenyszezon

Az EXCA – Magyarország által meghatározott versenyszezon az első hivatalos Extreme Cowboy Race versennyel kezdődik. Minden versenyszezont megelőz egy úgynevezett Un-Extreme verseny ahol tagsági nélkül egy versenynapon 2 különböző kategóriában is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. A hivatalos Extreme Cowboy Race versenyeken csakis az amerikai szervezetnél kiváltott tagsággal lehet versenyezni. A tagságot igazolóan minden versenyt megelőző előregisztrációnál a tagsági számot be kell tudni írni az űrlapokra, így célszerű a tagságot a szezon elején kiváltani. A versenyszezon legfőbb díja az úgynevezett High-Point övcsat, amelyet minden évben egyetlen versenyző kap meg. Erről bővebben a High Point fejezetnél írunk.

Kalap

Az a versenyző aki a versenyzése közben a pályán elveszíti (földet ért) kalapját, kobakját annak a versenyirodában minden egyes futamonkénti kalap elhagyásért 2.000 forintot be kell fizetnie, amelyet a verseny nap végén a kalapjaikat sikeresen megőrzők között kisorsolunk. Természetesen nem tartozik ide a baleset következtében „elhagyott” (földet ért) kalapok, kobakok esete.

High-Point

A High Point vagyis a legmagasabb összpontszám azon ló és lovasa páros eredménye, akik egy adott versenyzői kategóriában közösen a legtöbb pontszámot érték el a versenyszezonban. A High-point bajnok az aki a magyarországi szervezet által megrendezett hivatalos versenyeken a legtöbb pontszámot szerezte. A High Point bajnokságban minden versenyzői kategória részt vesz.

A High Point elismerés célja, hogy adott (ló és lovasa) párosok egész éves munkásságának megerősítéseként egy végigversenyzett versenyszezon díjaként a kitartást, odaadást és elhivatottságot díjazza.

 

 

Feltételek:

-             Csak ló és lovasa párok kerülnek bele az év végi összesítésbe. Nem a lovas viszi tovább a pontokat, hanem a páros. Indulni több lóval is lehet és minden egyes ló és lovasa párosnál a pontok regisztrálásra kerülnek. Azonban ha a versenyző szezon közben lovat vált, úgy a már megszerzett pontszámait nem viheti tovább az új lóval, hanem az új páros pontszámai új párosként kerül regisztrálásra.

-         Az EXCA – Magyarország által biztosított High Point övcsatot a Magyarországon megrendezett versenyeken szerzett pontok alapján összesítjük. Külföldi versenyen szerzett pontok nem számítanak bele a hazai szervezőség által biztosított díj összesítésébe.

-            A versenyzői kategória váltás esetén (pl. Novice-ból versenyszezon közben Intermediate-re) a pontok csak akkor vihetők át egy adott páros esetén, amennyiben az alacsonyabb kategóriából való felfelé váltás a magyar szervezőbizottság által is javasolt és indokolt. A high-point pontok szempontjából egy adott páros nem indulhat vagy gyűjthet több pontot több kategóriában való indulással.

Nyeremények

A 2015-s szezonban bizonyos kategóriákban az általános tárgy és díjnyeremények mellé először pénznyereményre is szert tehetnek a versenyzők. Az adott kategóriákban ahol pénznyeremény kerül kiosztásra, ott a versenyzők díj formájában nem kapnak elismerést, kivételt képez ez alól amennyiben a tárgynyereményeket szponzorok segítségével jöttek létre.

Az alábbi kategóriák részesülnek tárgy és díj nyereményekben:

-                Young Guns

-                Youth

-                Novice

Az alábbi kategóriák részesülnek pénznyereményekben:

-                Intermediate

-                Non-Pro

-                Pro

-                Greenhorse

A pénznyeremények az adott kategóriában versenyzők által befizetett nevezési díjak 80%-nak visszaosztásából származik. A nevezési díj, nem egyezik meg a versenyiroda díjával. A pénznyereményben jutalmazott versenyzői kategóriák első három helyezettje között kerül kiosztásra a nevezési díj. A pénzdíjas versenyzők között a befizetett nevezési díjakat az első három helyezett között az alábbi felosztásban osztjuk el:

1. helyezés: 50%   2. helyezés: 30%  3. helyezés: 20%

Példa:

Non-Pro kategóriában van 10 induló. Az általuk befizetett nevezési díj összesen 80.000 forint. A befizetett nevezési díjak 80%-a 64.000 forint, amiből az első helyezett (50%) kap 32.000 forintot, a második (30%) kap 19.200 forintot és a harmadik helyezett (20%) kap 12.800 forintot.

A 2015-s szezon díjak:

Nevezési díj:

A nevezési díjat ló-lovas párosra értendő. Amennyiben egy versenyző több lóval indul, abban az esetben minden egyes lóra be kell fizetnie a nevezési díjat. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is ha több kategóriában indul a versenyző.

4.000 forint – Young Guns, Youth, Novice

8.000 forint – Intermediate, Non-Pro, Pro, Greenhorse

Versenyiroda díj:

2.000 forint – Kategóriától függetlenül minden versenyzőnek. Ha több lóval indulsz, akkor sem kell többször kifizetni a versenyiroda díjat.