Halápi Roland beszámolója az első Szlovák EXCA versenyről

Szlovákia első ízben Augusztus végén adott helyet EXCA versenynek, amin mint tudjátok mi Magyarok is szép számmal képviseltettük magunkat. A Magyar indulók 6 lóval 9 futamban indultak és messze várakozáson és esélyeken felül teljesítettek, de ne rohanjunk ennyire előre. A Csapat az Egyed Anna (Krampusz), Horváth István (Vénusz), Koloszár Roxi (Cita San Mount "Sonador"), Jós János (J.J. Jessica) és a Halápi Ranch négyeséből, név szerint Szabó Fruzsina (Gio), Mireku-Hajas Orsi (Gio és Sunny), Simon Sarolta (Sunny) és a csapatvezető Halápi Roland (Sunny) személyéből állt össze. 

A delegáció nagy része Roxi és Jani kívételével, már az előző nap megérkezett a helyszínre, hogy fellovagolhassanak a pályára,természetesen a szabályok szerint, az akadályok használata nélkül, melyet Cristopf Bartels végig ellenőrzött és kontrollált. Csodás fogadtatásban volt részünk, barátként üdvözöltek és köszöntöttek minket a szervezők és talán a legnagyobb aggodalmuk az volt, hogy hoztunk –e Magyar zászlót, mert ki szeretnék rakni. Megtörtént a bemelegítő lovaglás, ki hogy gondolta, volt aki szőrén, volt aki nyakmadzaggal, de akadt olyan is aki teljes versenyfelszerelésben nézelődött. Már ekkor láthattuk, hogy másnap a pályákat tekintve nem nézünk könnyű feladat elé, mert elég összetett dolgokat láthattunk a feladatokban, de ez inkább kihívást és visszaellenőrzést, mint problémát jelentett. Gondolunk itt a csupán 40 centi széles ám elég hosszú vékonyhídra, mely több kategóriában a libikóka elé került átmenet nélkül, a Profiknál fordított libikóka állással. Hozhatjuk még Extrém feladatok kiemeltjeként a vízestálcát is, amely műanyag sörösüvegekkel volt megtöltve, pár extra meglepivel még megspékelve, de ide sorolhatjuk a labdás,sőt a többi nem hétköznapi feladatot is melyhez a Szlovákok bátran mertek hozzányúlni versenyszervezési szempontból.

A pálya után elindultunk a lovak szállására egy 20 kilométerre található lovardába, ahol a lovaink voltak elhelyezve, kiemelném, hogy minden a legnagyobb rendben volt itt is, felvezetést is kaptunk a könnyebb tájékozódás miatt, egy szavunk sem lehet. A csapat egy része a szokásos esti „összetartást” kezdte meg, melyhez pár Szlovák is csatlakozott nagy örömünkre, de már mindenki a második napon és az Első Szlovák EXCA-n gondolkozott, mondhatni fejben már elkezdődtek a futamok.

Reggel egy gyors pakolás és ismét egy 20 kilométer után érkezett a Magyar csapat a helyszínre, itt már Roxi és Jani is csatlakozott hozzánk, zökkenőmentesen mentek az állatorvosi ellenőrzések, nevezések és a pályabejárás is megkezdődött. Ki kell emelni Istenes Csilla segítségét itt, mert különös figyelemmel koncentrált a mieinkre és mindenben kétszer is elmagyarázta a dolgokat ha kellett. Kiemelte a pontozási szempontokat is, melyet személy szerint örömmel konstatáltam, hiszen a Szlovákok velünk szorosan együttműködve szintén a mechanizáció ellen mennek és fontos nekik, hogy az EXCA azt a szerepet töltse be aminek tervezték. Életszerűség, ez volt itt is a varázsszó. 


Délelőtt az első futamok jöttek, utánna egy megnyitó ceremónia és következtek a második menetek, engedjétek meg, hogy itt most a futamokat összevontan próbáljam egy kicsit leírni.


A Young Guns kategória kezdett a négy évszakosnak mondott pályán, a melegítőpálya pedig kezdett megtelni, mert folyamatosságot vártak el kint is a szervezők. Ezt a kategóriát Lucia Lutišanová nyerte, azonos teljesítményt nyújtott mindkét futamában, szinte pontra azonos futamokat produkált a fiatal versenyző.

Utána a Novice kategória lépett pályára,itt már érdekeltek voltunk mi is a Magyar csapat szempontjából, hiszen Saca, Roxi és Jani is pályára lépett ebben. Délelőtt volt aki biztonságit tervezett, volt aki ezt a futamot szerette volna megnyomni, az előbbiek döntése tűnt jobbnak, hiszen láthatták, átérezhették akció közben is a pályát, Simon Sarolta élete első versenyén nagyszerű első futamot produkált Hajas Orsi és Halápi Roli tarkájával Sunnyval így ő higgadtan várhatta a délutánt. Roxi egy kicsit izgult az első futamban, de lova átemelte a holtponton, csodásan fejezték be az első futamot. Jani pedig a csikójával tanulni jött higgadtan taktikusan kezdte az első futamot, sajnos nulla pontos lett az első futama ennek ellenére. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Adriana Takácsová aki a Western ligából érkezett kipróbálni magát, ezt meg is tehette, hiszen gyönyörű futammal mutatkozott be a nyitottá tett Novice kategóriában. Délután sok minden nem változott, Saca a kegyetlen csúszós pálya és feladatok ellenére is a saját ütemében tudott menni, pontosított pár dolgot, rá tudott tenni a reggeli teljesítményére, szuper futamot ment ő végzett ebben a kategóriában a legelőrébb a Magyarok közül harmadik helyezett lett, mindössze két ponttal lemaradva a másodiktól. Szorosan mögötte Roxi lett a negyedik, aki szintén rátudott tenni az első futamra, sőt nagyon szép élvezhető pályát lovagolt. Jós Jani itt is úgy állt hozzá ahogy az első futamnál. Érvényes futamot produkált a csikójával, összetettben ez a hetedik helyet jelentette neki Jana Staňáková előtt. Természetesen Adriana nyerte a kategóriát, gratulálunk neki!

Simon Sarolta

Simon Sarolta

Koloszár Roxi

Koloszár Roxi

Jós Jani

Jós Jani

Adriana Takácsová

Adriana Takácsová

Jött a Youth amiben nem voltunk érdekeltek vagy lehet, hogy mégis hiszen Laura Arestova nyerte ezt a kategóriát aki utána a PRO kategóriában is versenyzett. De erről majd nálam okosabbak döntenek és véleményeznek. Laura nagyszerű lovaglással a nap legmagasabb pontszámával (első futam) nyerte ezt a kategóriát, megszokottan Tamara előtt. Gratulálunk!

Laura (Hattatittla) Arestova

Laura (Hattatittla) Arestova

Egyed Anna

Egyed Anna

Jöttek a Non-Pro-k akik már elég összetett mégis szuper kidolgozású pályát kaptak, itt Hajas Orsi Gio-val is indult Sunny mellett, és Egyed Anna (Krampusz) képviselte még a Magyarokat továbbá Horváth István és Vénusz. Nagy volt a taktikai csata a két futam és a 8 induló között, de a végső győzelmet Veronika Uhlarova szerezte meg Egyed Anna előtt nem egész 1 pont különbséggel. Mögöttük Hajas Orschee álhatott a dobogó harmadik fokára Gio hátán. Sunnyval is indult utóbbi páros, sajnos ők szerszámbaleset miatt kénytelenek voltak feladni az első futamot a vége előtt 3 feladattal, de a második futamban megmutatták, hogy kell velük számolni, hiszen a harmadik legmagasabb pontos futamot futották ebben a kategóriában. Horváth István látványos lovaglásával és megoldásaival hetedik lett, de mentségére legyen mondva ami megzavarhatta az meg is zavarta, hiszen egy szinte hibátlan pályán nem volt berendezve neki a pálya vége, így újra kellett futnia. Ilyen hangulatban pedig nem könnyű elvonatkoztatni, hiába is került már minden a helyére, azért látványosan oldottak meg minden ilyesmit a közönség és az ott lévők nagy örömére….fun-ride…így kell ezt. Jól mentek ők is az első EXCA versenyükön, gratulálunk mindenkinek.

Mireku-Hajas Orsolya

Mireku-Hajas Orsolya

Horváth István

Horváth István

Szabó (amilyen hülye vagy én úgy szeretlek) Fruzsina

Szabó (amilyen hülye vagy én úgy szeretlek) Fruzsina

A PRO kategória zárta a napot szokás szerint ami még sosem volt ennyire szoros. Bárki nyerhetett és bárki lehetett utolsó is a látott első futamok alapján, hiszen nagyon összetett volt a mezőny. Szikrázott a hangulat. Mindent elmond, hogy Michal Merka nyerte a versenyt és az egész mezőny között 6 pont volt a különbség. Halápi Roland lett itt a legeredményesebb Magyar aki mindent egy lapra tett fel a második futamában, bátorságának meg is lett az eredménye, de pontosan tudta mit is kérhet Sunny-tól. Mindössze 1,5 ponttal verte meg őket Michal, Szabó Fruzsi és Gio 4 pontra tőlük lemaradva szintén nagyon látványos és jó pályát futott, Lucia aki a Korda studiót nyerte, most negyedik lett a csődörével, ők nem tudtak rátenni akkori teljesjtményükre. Érdekesség, hogy Laura lett itt a második aki Pátyon a pontokat tekintve szinte az egész PRO mezőnyét maga mögé utasította.

Lucia Celecova

Lucia Celecova

Ehhez a kategóriához tartozik, hogy a szabályok értelmében egy ló mindegyik versenyzői kategóriában egyszer futhat, kivéve a Young Guns és Youth kategóriákban, amelyekben a ló maximum 3 futamban (6 körben) lovagolható, de ezt a Szlovákok dolga lesz értelmezni, ezen dolgoznak. Egy biztos, mi azt tartjuk, hogy a verseny a pályán dőljön el, ne pedig utólag az asztalnál. Később kötekedni lehet mindennel, de menni és csinálni emberibb, hibáztassa más a környezetet és bírókat, szervezőket, mi nem ebben az irányban haladunk. Nem nyújtunk be óvást, hiszen aki látta már Laurát lovagolni, azt tudja, hogy látványban és ügyességben nincs hiány. Hibákat követnek el a szervezők, még a bírók is, de az EXCA-ban egymásnak segítünk és nem féltékenykedünk. Legközelebb biztosak vagyunk benne, hogy egységesebb lesz a rendszer itthon is és máshol is. Gratulálunk mindenkinek!

Michal (másik-leg) Merka

Michal (másik-leg) Merka

Hamarosan jön a folytatás, hiszen Bill Cameron érkezik hozzájuk és hozzánk is, természetesen lesz kint verseny, egy speciálisan EXCA szemszögből épített egyedi pályán, amely egyedülállónak tűnik a régióban. Nagy a valószínűség szerint a Magyar szezont is azon a versenyen zárjuk, tehát az ott szerzett pontok beleszámítanak majd az itthoni bajnokságba, illetve az övcsat átadása és bajnokavatások is megtörténnek majd Szeptember végén náluk. Ezekről bővebb infó majd folyamatosan.

 

Köszönjük Szlovákia, Köszönjük EXCA Hungary…jól éreztük magunkat…megyünk tovább veletek együtt!

 

Köszönjük mindenkinek aki szurkolt a Magyar csapat sikeréért, érdemes volt. Letettük a névjegyünket, azoknak pedig duplán jár a taps akik velünk tartottak, ott voltak a helyszínen.

 

Halápi Roland (Halápi Ranch/Lovakkal Másként)