A 2014-s szezon és Bill Cameron

Szeretnénk itt röviden összegezni a 2014-s szezonban történteket és megragadni a lehetőséget, hogy egy sajátos módon próbáljuk meg megközelíteni az a fejlődési irányt amelyet a Magyarországon és Szlovákiában versenyzett lovasok pontszámai kiadnak.

Remek év volt ez, hiszen sokminden történt. Voltak negatívumok és pozitívumok és ennek így is kell lennie egy új szervezet elindításakor, ugyanakkor egy dologban biztosak lehetünk. A versenyzőink tábora növekedett, és a sorozatban egy ló sem sérült meg. A versenyzők tekintetében már nem lehetünk ennyire optimisták, hiszen még az év elején egy Magyar kislány esett le a kölcsönbe adott lóról, ami szerencsére nagy bajjal nem történt. Az év végén is volt egy baleset, ahol az egyik Magyar versenyzőt hagyta ott a lova, sajnos nem tudott fennmaradni, azonban az Extreme Cowboy Race pont ettől nem veszélytelen és pont ezért van tele kihívásokkal, amely egyaránt nagy terhet ró ki mind a lovasokra és a lovakra. Alapvetően a lovas sportok többsége nem veszélytelen és ez az Extreme (extrém) jelzővel ellátott versenyekre méginkább igaz. Nem tudunk olyan lovasról, aki nem önszántából jött volna el versenyre és nem élvezte volna társai biztatását és segítőkészségét. Örömmel jelenthetjük ki, hogy az EXCA a világon egyre népszerűbb és bizakodva tekintünk mi is kis hazánkban a folytatás irányába. Mielőtt a tervekről beszélnénk, nézzük meg kik és hogyan szerepeltek az idei évben.

A mostani évzáró után elhatároztuk, hogy a honlapon egy külön menüpontban mindenki nyomon tudja majd követni a saját fejlődési görbéjét, hiszen szerintünk az EXCA lovas egy életszemléletet képvisel és nem egy versenyautó pilótája, így minden esetben az adott lóval elért pontokat hasonlítjuk össze a többiekével. Az "információk" menüpontban találtok egy High-Point menüpontot, ahol ezt a görbét a pontokkal figyelemmel követhetitek.
 

Mielőtt a képre kattintanánk, vegyük figyelembe, hogy azon versenyzők szerepelnek a táblázatban akik legalább 2 versenyen részt vettek a 4-ből.

Az évnyitó verseny a Bellandor lovardában egy nem hivatalos exca verseny volt, a szezon kezdetét volt hivatott reklámozni. Ebben a görbében az ott szerzett pontok is benne vannak.

Az utolsó verseny eredményei pedig a szeptember 27.-n megrendezett évzáró verseny volt, Reca-ban, Szlovákiában.

A győri rodeo-ranch-s verseny kivételével minden versenyen 2 futamot futottak a versenyzők, ezért van az, hogy a görbében csökkenés látszik. Az eddigi tapasztalatok alapján a második futamában mindenki jobban teljesít, ezért látszik, hogy ha hozzáadunk egy mesterséges számot, akkor bizony kiegyenesedne a fejlődési vonal és az azt bizonyítja, hogy versenyről versenyre a folyamatosan készülő versenyzők egyre jobban teljesítenek ugyanazon lovukkal.

Most katt a görbére és aztán olvass tovább.

Értelemszerűen nincs mindenki a táblázatban, hiszen van aki csak 1 versenyen vett részt és így nincs értelme hova rangsorolni, de ha újra látjuk a pályán akkor bekerül ő is ebben a táblázatba.

Mostantól egy ilyen és majd ahogy finomítunk rajta egy hasonló táblában láthatja mindneki, hogy éppen hol tart. Nem lehet figyelmen kívűl hagyni az időjárási viszontagságokat és az akadályok nehézségi szintjeinek változatosságát, így egy szorzó kerül majd beépítésre.

Egy idő után ahogy a kurzuson Bill is elmondta láthatóvá fog válni, hogy kik azok akik megtanulnak pontokat gyűjteni és a bírói képzéseken erre nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a bíróknak észre kell venniük azon parányi törekvéseket amelyek bizonyos egyéneknél a szándékos többletpontszerzést célozza meg. Egyre taktikusabbak a versenyzők és egyre jobbak. A Pro kategória kivételével minden versenyzői kategóriában a világszínvonaltól (Bill elmondása szerint) kevéssé maradnak el a magyar versenyzők, ugyanakkor az amerikai Pro versenyzők nagyon gyorsak és hatékonyak. Egyet azonban ne feledjünk. A jelenlegi PRO versenyzők 98%-a EXCA lovasnak trenírozza magát és ebből is él. Vagyis erre gyúr és erre készül az egész évben, és hozzájuk járnak az alacsonyabb kategóriás lovasok tanulni. Itthon is ez lenne a cél, hogy az élenjáró példát mutató lovasokhoz bárki elmehessen gyakorolni, így biztosítva az utánpótlást.

Reméljük lesz erre igény, mert akkor az EXCA itthoni törekvései elérik a céljukat.
Az idei év végéig az EXCA - Magyarország kizárólagosságot élvezett a versenyszervezések tekintetében, azonban 2015-től szabad a pálya. Bárki bejegyezhet EXCA klubot és reméljük meg is teszik néhányan, hogy részesévé váljanak ennek a kezdeményezésnek. Ezért mi nem kapunk semmilyen elismerést, sem pénzt, és nem is kérjük, hogy egyeztessenek velünk a különböző klubok szervezői, azonban talán nem lenne haszontalan egy-egy versenyévad időbeosztsásval kapcsolatosan egyeztetni.

Bill Cameron mint tudjátok magyarországon járt második alkalommal és a bírói szemináriumon kívűl versenyzői továbbképzést, privát kurzusokat és az utolsó nap egy nyitott kurzust tartott. Egészen örömteli volt látni, hogy segítőkészen igyekezett legjobb tudását adni azoknak is akik nem jelentkeztek be a másnapi kurzusra, mert nem akarta félbehagyni a megoldatlan feladatokat. Igazán segítőkész volt és biztosak lehetünk benne, hogy jön még Magyarországra. Szeret itt lenni. Mi meg örülünk, ha vendégül láthatjuk.

Ezt a polót mintha neki találták volna ki, így meg is kapta tőlünk. Azt mondta a világbajnokságon ebben fog lovagolni. Van benne versenyzői virtus bőven és elmondott pár gondolatot arról, hogy ő miként versenyzik, hogyan készül és mit nem tesz. Bill nem csak az EXCA - Magyarország segítségével juthat el Magyarországra. Bárki meghívhatja és szívesen el is jön, így kaptak is rajta néhnyan, hogy csábítsuk vissza. Aki szeretné meghívni az jelezheti nekünk is, de sokkal egyszerűbb személyesen felkeresni facebook-n. 

Bill segített megérteni a pontozási rendszert a jelenlévő bíráknak itthon és Szlovákiában is, foglalkozott versenyzőkkel, lovaglási órát is tartott, felszerelési tanácsadást is kaptunk tőle és láthattuk 120%-t adni amikor el kellett magyarázni valamit. Fáradhatatlan.

Bill egy egyszerűen nagyszerű igazi cowboy. Ebbe született bele és a mai napig nem divatból hordja a kalapot. Megfelelő képviselője a nemzetközi porondon az EXCA-nak és örülünk, hogy már-már barátunkként tudhatjuk.

Reméljük hamarosan újra látjuk és többen csatlakoznak hozzánk a tanulni vágyókhoz.

Addig is az úton megyünk tovább előkészítjük a 2015-s évet és reméljük nem leszünk egyedül a fáradozások közepette. Road to the EXCA…